En utställning och bok om kvinnors olika livsvillkor i världen.
Var med och stötta In a WoMAN’s world
Över hela världen är kvinnors frihet begränsad – från Boliva till Papua Nya Guinea, Kenya till Libanon, Sverige till Bangladesh. Utbildning, sexuellt våld, krig och klimatförändringar är några områden där kvinnor drabbas hårt.
Under flera år har vi, fotografen Martina Holmberg och journalisten Maria Hagström, rest till olika delar av världen för att skildra kvinnors villkor. Alla har sin unika historia.
Nu är vi äntligen klara att sammanfatta det omfattande och viktiga projektet. Med foton och berättelser från olika länder visar vi, i en utställning- och bokform, hur det kan vara att leva ”In a WoMAN’s world”. En värld där det också finns hopp om förändring.
Guinea-Bissau – Matriarkat
Vad vi behöver och vad ni får:
I oktober 2021 är vandringsutställningen planerad att ha sin start – i Stockholm. Finansiering av material och tryck saknas ännu. Vi vill med denna kampanj kunna möjliggöra finansieringen och vi hoppas på er hjälp!
Vernissagen ska hållas samtidigt som boken In a WoMAN’s world ges ut av Verbal Förlag. Det är en påkostad bok av hög kvalitet, rikt illustrerad med foton och djupgående reportagetexter. När du deltar i crowdfunding-kampanjen, genom att köpa böcker eller sponsra på annat sätt, får du självklart en inbjudan till vernissagen också.
Varje bidrag är värdefullt och gör så att vi kan nå ut till fler. Hjälp oss att sprida kvinnors viktiga röster från olika delar av världen!
Här följer några exempel på platser som finns med i projektet:
Papua Nya Guinea – Meri Seif
PAPUA NYA GUINEA. Det är gryning i Port Moresby. Utanför bussens fönster trängs morgontrafiken och på marknaden har försäljarna precis brett ut sina filtar täckta med betelnötter. Platserna i bussen fylls under färden in mot huvudstadens centrum. Kvinnor på väg till jobbet, skolflickor i ljusblå uniformer och damer som ska handla på marknaden.
Papua Nya Guinea – Meri Seif
Här ombord möts kvinnor från olika kulturer, stammar, samhällsklasser, och som pratar olika språk, men på bussen upplever de en säker zon tillsammans – fri från män.
Papua Nya Guinea – Meri Seif
I huvudstadens offentliga bussar blir kvinnor ofta utsatta för sexuella trakasserier. Det är svårt att åka fritt i staden. Därför trafikerar nu ett antal kvinnobussar, som kallas Meri Seif, Port Moresbys gator. Dagligen reser hundratals kvinnor och barn med bussarna.
Östra Kongo – Sexuellt våld i krig
DEMOKRATISKA REPUBLIKEN KONGO. I Demokratiska republiken Kongo sker över 1 000 våldtäkter varje dag. På Panzisjukhuset och transitboende Maison Dorcas i Bukavu får utsatta kvinnor och barn en chans att läka fysiskt och själsligt. När Justine kom till centret var hon så rädd för andra människor att hon ofta svimmade och gömde sig under sängen.
Hon hade våldtagits av flera män när hon gick till skogen för att samla ved. Under lång tid var hon djupt deprimerad och vågade inte närma sig andra människor. I dag deltar hon i flera olika aktiviteter och i framtiden vill hon starta sin egen syateljé.
Östra Kongo – Maison Dorcas
En grön oas omringas av de olika huslängorna som utgör Masion Dorcas. I en av salarna hörs glada röster och en sliten bandspelare spelar hög musik. Dansterapeuten Amie Alices vägleder eleverna i rörelserna. Svettdroppar yr genom den kvava luften. I slutet av lektionen fylls salen med mammor och barn som spontandansar tillsammans.
Östra Kongo – Sexuellt våld i krig
Östra Kongo – Sexuellt våld i krig
Kenya – Utbildning
KENYA. För tio år sedan var “Skolan under trädet” allt som fanns. I skuggan intill den tjocka trädstammen lärde Mama Ledo byns barn allt hon kunde. Hon ville ge dem en annan framtid.
– Om jag inte hade gått i skolan hade jag varit gift nu. I vår kultur gifter man bort flickor tidigt, ibland är de inte äldre än nio år, berättar 14-åriga Dorah Apetet Emase.
Kenya – Mama Ledo
Västra Kongo – Mödradödlighet
DEMOKRATISKA REPUBLIKEN KONGO. Byn Mimia är omgiven av tät regnskog. Här lever människor så gott som helt isolerade från omvärden. Att resa på floden till närmaste stad skulle ta flera dagar. Det är på dessa stigar som många av omgivningens kvinnor färdas i timmar – ibland dagar – för att komma till en läkare.
Västra Kongo – Mödradödlighet
– Hade jag inte tagit mig hit till Mimia hade varken jag eller mina barn levt idag, berättar Joceline Ngongona, en av de unga nyförlösta kvinnorna som skjutsades med värkar till Mimia på pakethållaren på en cykel.
Västra Kongo – Mödradödlighet
Bangladesh – Frihet
BANGLADESH. Det som kan tyckas vara en självklarhet i många länder – att äga en cykel eller att som kvinna ha rätt att cykla – är långt ifrån verkligheten för många i Bangladesh. 2007 startades ett cykelprojekt för flickor. Målet är att kvinnor ska vara likvärdiga män, socialt och ekonomiskt, med samma frihet och möjlighet att röra sig överallt utan ledsagare.
*Utställningen och boken är på svenska.