$9 raised out of $296,500
Overview
Platform
Kickstarter
Backers
1
Start date
Sep 01, 2020
Close date
Oct 31, 2020
Concept

Ett rollspel i ett fornnordiskt miljö med inslag av viktoriansk steampunk, med stort fokus på äventyr, upplevelse och interaktion.

Story


Jotunheim är inte klassisk Dungeons and Dragons eller Drakar eller Demoner. Det är inte bara “samma gamla rollspel i en ny miljö”. Det kan däremot vara en promenad i den sköna vårsolen i en norrlänsk urskog: Det är en miljö du känner igen men aldrig har sett förut. En historia du har hört för länge sedan men nu upplever för första gången.

En plats du alltid längtat till vare sig du minns det eller inte. Och ett nytt rollspel med nya regler, ny design och en ny approach till berättande.

VAD ÄR JOTUNHEIM

Jotunheim är ett nytt rollspel med nya regler och en helt ny värld; skapat och utvecklad av Dragontail Media och är…

  …en blandning av ett fornnordiskt mytologiskt Skandinavien blandat med en dos viktoriansk steampunk. Anpassad lika bra för nya som gamla rollspelare, familjer som kompisar och med fokus på den äventyrslystne. Med berättelser som fokuserar på interaktion, eftertanke och karaktärer.  

I Jotunheims värld möter vi ett fornnordiskt victorianskt Skandinavien i en tidsålder av framgång, framsteg och industriell evolution. Det är förlagt på en fiktiv kontinent som befolkats av människor från ett okänt ursprung. De enorma städerna, de bolmande industrierna och det gentlemannamässiga folket samsas här med järnåldern, olika fantastiska varelser och, ibland, varandra. Här är vädret och staden en lika reell utmaning som fienderna, här är intrigen lika central som striden. Samtalen lika viktiga som skatterna. 

Spelet utlovar en episk berättelse i en aldrig tidigare skådad värld. Det riskerar också på grund av utvecklingen att att vara obalanserat, svårt, orättvist och alldeles… 

…alldeles underbart.

SKAPELSEN

Idén om Jotunheim har funnits i flera år och världen har skapats kontinuerligt från 2016 och regelboken för just rollspelet kom igång på allvar tidigt 2020. Ett stort intresse för nordisk mytologi, väsen och historia har legat bakom den kärleksfullt skapade världen. Den är inte bara är en spännande genremix mellan medeltid, järnålder, steampunk och fantasy utan är samtidigt en värld djupt förankrad i vår nordiska historia och mytos.

Förfädernas boning – platsen för landstigningen i Fürisburg

 DEN FÄRDIGA PRODUKTEN 

Första utgåvan av Jotunheim utspelar sig i hamnstaden Hafnajör – huvudstad i riket Jötunheimur på den titulära kontinenten Jotunheim. Efter en näst intill övernaturlig naturkatastrof är staden isolerad och nu är dessutom Drottningen försvunnen. 

Spelarna har i första utgåvan tre större äventyr att se fram emot med dem emellan ungefär 20 timmars speltid. Därtill flera mindre äventyr och berättelser samt en detaljerad ny värld och verktyg för spelledare att designa en uppsjö av egna berättelser. Efter lansering kommer den tillhörande hemsidan dessutom att kontinuerligt uppdateras med mer rekvisita att skriva ut och fler äventyr att uppleva – gratis för ägare av spelet!

Det färdiga spelet kommer i sitt grundutförande att innehålla:

 • Vackert utformad, rejäl låda. Väl värdig att visa upp i spelhyllan.
 • 580x580mm spelplan med karta över hamnstaden Hafnajör.
 • 100st spelkort med utrustning och material.
 • Regelbok för spelledare, ca.200 sidor.
 • Regelbok för spelare, 40 sidor.
 • Affisch A3 med detaljerad stadskarta.
 • Affisch A3 med vacker Concept Art.
 • Kartor och ritningar över olika byggnader grottor och gruvor för spelarna.
 • 6st Utsökta trätärningar för den spelmekaniska “Stress-poolen”.
 • 6st Vackra trätärningar för in-world-spelet “Dis”.
 • 70st mynt i tjock papp, i tre olika valörer
 • 40st sedlar i lyxigt papper, i två olika valörer
 • Speltärningar T4 och T10.
 • Fyra dagstidningar med information, nyheter och kuriosa som spelarna kan köpa och använda sig av i äventyrandet.
Innehåll i grundpaketet

Rekommenderat butikspris efter release: 750-850sek.


Världens historia

“Kontinenten Jotunheim – jättarnas hemvist. Sedan de första människorna steg i land i Fürisburg år 0 har det gått nästan två tusen år och människorna är spridda över hela kontinenten. Landet innan – varifrån man kom, och varför, är sedan länge glömt.”

“Det finns ingenting dokumenterat, men historikerna tror att det var omkring år 5-10 som första kontakten med ickemänniskor skapades. Det visade sig att de gröna kullarna innan stadens bergsmur var hemvist åt llygoden, ett stolt släkte med högst intellektuella varelser som specialiserat sig på smide och maskinskapande. Deras likhet råttor, som människorna fått med sig i fartygen, gjorde däreot att relationen med llygods fick en svår start.”

“Strax därpå, när gruvorna började bli allt djupare och brunnsborrning ledde till stora nätverk av tunnlar, gjorde man också första kontakten med golems. Stora, starka och ödmjuka erbjöd de människorna sin hjälp i att bygga upp staden.”

“Staden växte fort men ökande stridigheter om hur såväl lagar som statsskick skulle ordnas ledde till allt större konflikter. De första bevarade krönikorna i de stora biblioteken tar avstamp i någonting som skulle kallas ‘Den stora utvandringen’ där människorna spreds över hela kontinenten och staden lämnades åt de fåtal som stannat kvar. Längs vägen utåt bildades byar och samhällen och till slut uppstod tre mer eller mindre stabila riken; Jötunheimur med sin drottning, ensamma kvar i öst som civilisationens bortglömda pärla, Hertigdömmet Bauhausen med sina hertigar och grevar i nordvästra delen av kontinenten och Waesterslett i sydvästra, endast styrt av folket.”

“Vindpinat, kalt och fyllt med vilda och farliga djur blev de centrala delarna av kontinenten aldrig annekterade av någon av rikena, sedan dess kallat Fria Landet. Det är ett tufft och farligt liv, men de som lever där lever fria. Fria från lagar, regler och regenter – men också fria från hjälp, stöd och skydd.”

“Från öknarna i söder kom sedan, utan förvarning, plötsligt andra människor. Från Kosmeths rike – redo att ta över kontinenten med blod och svärd.”

Världen i Jotunheim lånar friskt från både Skandinavisk och även en touch anglosaxisk mytologi men har även en god dos egenskapade diton. Förutom människor finns i den här världen även llygoden, ett släkte med högst intelligenta varelser som, tyvärr för människorna, påminner en hel del om råttor. Från underjorden kom golems, enorma varelser tillsynes skapade av lera och sten som, av någon outgrundlig anledning, ser människorna som deras herrar och gör allt för att tjäna dem. Utöver dessa (som är fullt spelbara raser) finns en rad andra raser, varelser, djur och odjur att möta och bemöta.

Spelarna kommer att uppleva både storstad, förort, stora torg och trånga gränder men också bondgårdar, odlingar, herrgårdar, en cirkus och, om vädret tillåter, en god portion sjöfart.


Att spela Jotunheim

Världen i ”Jotunheim” är fylld till brädden av äventyr som bara väntar på att upplevas. Men för den vana rollspelaren kan Jotunheim skilja sig något mot ett vanligt rollspel. För den oinvigde kan tröskeln vara lägre, reglerna lättare och äventyret närmare och mer lättillgängligt. Reglerna kan vara skalbara till att passa även de yngre äventyrarna. För spelledaren sätts däremot kanske något större krav än vanligt. Exempelvis kommer spelarna aldrig att referera till sin karaktärs egenskaper eller förmågor, utan berättar vad de (i rollen som sin karaktär) vill göra och det är sedan upp till spelledaren att applicera nödvändiga egenskaper, tärningsslag eller dylikt.

Jotunheim är ett spel som inte är tänkt att kännas som ett regelstyrt klassiskt spel – det skall kännas som en berättelse, som en saga – som spelaren självklart är med och både upplever och utformar. Det är tänkt att vara en stor, öppen värld med en levande historia med lika delar fantastiska varelser och karaktärer mixat med en stor dos igenkänningsfaktor.

Varje karaktär som spelar har en rad egenskaper, förmågor och kunskaper. Dessa kan ibland vara sekundära till berättelsen. Reglerna är ett verktyg för spelledaren att användas, och ibland brytas. Likt klassiska rollspel finns ett karaktärsblad, eller karaktärskort, men i Jotunheim vill vi föra det som händer vid bordet närmare det som händer i världen. Karaktärsbladet är därför både enklare men även på sitt sätt också djupare. Det är också designat som en identitetshandling för att knyta an till den värld spelaren kommer att befinna sig i. Pengar, utrustning, saker och rekvisita är därför ofta fysiska objekt som spelaren kan känna, klämma och titta på och inte helt beroende av spelledarens berättarförmåga. Utöver det som följer med i spelet kommer en hemsida att erbjuda tonvis med nedladdningar för den ambitiösa spelledaren att själv skriva ut. Allt från brev till tidningar, formulär från stadens byråkratiska värld, kartor, anteckningar och mycket mer! Detta extra material tänker vi erbjuda gratis till alla som köpt spelet.


Första utgåvan av Jotunheim, själva basspelet, innehåller allt som krävs för att äventyra i den nya världen och detaljerad information om Hafnajör, kontinentens första och största stad. Regelboken innehåller tre stora uppdrag med flera timmars speltid vardera och en rad mindre uppdrag för spelledaren att nyttja. Till det finns gott om material och bakgrund för att skapa sina egna äventyr i och omkring staden.


KICKSTARTER-KAMPANJEN

För att trycka upp spelet i bra kvalité till ett bra pris siktar vi på en första upplaga på 500 exemplar. På vägen dit har vi en rad olika nivåer och belöningar för den och dem som väljer oss att förverkliga den här drömmen och det här spelet (och, så klart, för den som bara helt enkelt är sugen på ett exemplar av spelet själv).

Därför har vi arbetat fram vad vi tror är en både attraktiv och belönande stege för dem som vill vara delaktiga i kampanjen.

Belöningar

 • Donera 25 kronor eller mer och du får ett varmt tack, tillsammans med ditt namn eller smeknamn i regelboken och på hemsidan.
 • Donera 200 kronor eller mer och du får dessutom en vackert detaljerad emalj-pin och ett vävt tygmärke med spelets logotyp.
 • Donera 650 kronor eller mer och du får hela grundspelet Jotunheim, direkt från tryck, rykande varmt!
 • För endast 750 kronor får du allt som angetts ovan.
Emaljpin, Vävt märke och Bokmärke
Bokmärke i blankpolerad mässing och återvunnet läder

För dem som vill ha mer:

 • Donera 900 kronor får du en signerad affisch med spelets konst, ett bokmärke i läder och mässing, och, så klart, allt annat som angetts ovan.
 • Slutligen; för 2000 svenska riksdaler, får du namnge en egen karaktär i spelet, en alldeles egen unik hedersmedalj från Jötunheimurs Drottning självt. En äkta handgjord etsad och graverad Stigfinnar-yxa OCH exakt allt som angetts i tidigare nivåer. Bokmärket är dessutom sytt och inte limmat.
Fotografi på yxa och medalj kommer inom kort!

För dem som vill ge något till andra:

 • Sann altruist eller härdad handelsman? För 6500 kronor får du 10st exemplar av Jotunheim. Att ge bort, stapla på hög eller sälja vidare i din egna butik. Med ett rekommenderat butikspris efter release på 750-850 kronor finns det snabbt en liten slant att tjäna där.

Framtiden

Om spelet blir en fysisk verklighet och projektet blir finansierat kommer vi att fortsätta att jobba på nästa steg i utvecklingen av Jotunheim. De steg som redan nu är planerade är:

 •  Äventyrspaket 1; Kontinenten. Världen öppnas upp och spelarna får fri tillgång till hela kontinenten Jotunheim – inklusive båtar, fartyg och luftskepp. Kartor över alla städer, byar och platser och åtskilliga timmar nya äventyr. En stor bok med material för äventyr och spel och en ny spelplan med hela världens karta.
 •  Bok; Kultur, religion och historia. En bok med massor av information om världens kulturer, reliugioner och historia. Vad var egentligen Bauhausens motivation för sin egen industriella revolution? Vad gör egentligen folket i Waesterslett på fritiden och exakt vem, eller vad, är egentligen Lessir? Vackert illustrerad och grundligt beskrivade.
 •  Bok; Väsen och varelser. En bok i autentiskt utförande som benämner alla Jotunheims varelser, väsen och karaktärer i det djup och detalj som de förtjänar.
 •  Pengapaket. En låda med riktiga pengar? Det har få tackat nej till. Kontinentens valutor och pengar i äkta metall och fler sedlar att använda i ditt spel.
 •  Berättelser, legender och sagor. En bok med fler äventyr, berättelser och legender för spelledaren att använda som resursmaterial för nya äventyr.
 •  Spelarmarkörer. Figurer i plast eller metall som representerar spelaras plats på världskartan eller i staden, eller varför inte detaljera striderna på ett enklare sätt med de figuriner av de vanligaste fienderna?

För löpande uppdateringar och samtal så besök gärna:

Hemsida: http://www.jotunheimrpg.com

Discord-sida: https://discord.gg/FpcyueD

Instagram: http://www.instagram.com/jotunheimrpg


“Men det här är ju något för oss!”

Är du en butik, utgivare eller säljare som tycker att det här låter som något för dig så tar vi gärna en kontakt och samtalar. I dagsläget har Jotunheim ingen utgivare och inget avtal med någon butik. Vid en lansering i dagsläget skulle Dragontail Media stå som ensam skapare och utgivare och spelet kommer att säljas via hemsidan på www.dragontailmedia.com.

Country
Links